Kwaliteit
EPC's:
Na ruim een jaar werden alle gevraagde EPC's bepaald, afgeleverd en opgehangen. De gekregen factuur dient nog aangepast te worden door de uitvoerende firma, aangezien zij een bepaling teveel hebben aangerekend. Dit wordt verder opgevolgd.
Verder hoeven er binnen het gemeentelijk patrimonium de komende jaren van de legislatuur geen EPC's meer bepaald te worden.
De energieboekhouding:
Deze werd eind 2020 zeer grondig opgemaakt en een aantal fouten werden rechtgezet. Zo werden de cijfers van VEB (energieleverancier) in de energieboekhouding van de afgelopen jaren helemaal opnieuw opgezocht en ingevuld. Het is de bedoeling om met de cijfers van E-lyse (via de netwerkbeheerder) verder te werken. De energieboekhouding werd nog verder uitgebreid, maar kan nog verder geanalyseerd worden.
Er werd een verslag opgemaakt dat nog zal toegelicht worden aan het college. De boekhouding werd uitgebreid naar alle aansluitingen i.p.v. enkel de gemeentelijke gebouwen (ook openbare verlichting, lokaaltjes,...).
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het instellen van de E-lyse-tool. Vanaf dan kan de volledige opvolging gebeuren via deze tool.
Het opvolgen van het waterverbruik blijft een probleem. Er zijn namelijk geen loggers meer beschikbaar noch firma's die dergelijke opvolging aanbieden. Er moet gewacht worden op de uitrol van digitale watermeters via PIDPA.
De energieboekhouding voor de jaren 2020 en 2021 zal door de coronamaatregelen een sterk vertekend beeld geven. Door de vertraging die op de beschikbare data zit zal de energieboekhouding van 2021 nog ingevuld moeten worden.
Het project zal dan overgedragen worden aan openbare werken.
Van Thermoscan naar Renofan:
In de winter van 2020-2021 werden de laatste dossiers van het project See2Do gescand. Er waren ook 12 nieuwe aanvragen die gescand werden. Omdat er geen wijken vastgelegd waren, kon iedereen een aanvraag doen.
Door corona was het moeilijk om vrijwilligers te vinden. Er was momenteel maar 1 vrijwilliger voor onze gemeente. Het aantal scans in onze gemeente ligt relatief laag. Er werd gehoopt het project terug op te krikken na corona.
Dat gebeurde ook. In het najaar volgden er 4 extra vrijwilligers een opleiding in zaal Wolvenhoek.
Voor deze winterperiode werd gekozen om enkel te richten op de Tuinwijk, Dr. Laenenstraat en Generaal Desschachtstraat. Binnen deze wijk werd Servaas De Vries als ambassadeur gevraagd. Er werd een infomoment gehouden in school GLOC waarbij 29 bewoners (adressen) aanwezig waren. Er waren tot op heden ruim 59 aanvragen voor een thermoscan en deze werden ook al bijna allemaal uitgevoerd door onze vrijwilligers.
Het terugkommoment waarbij de bewoners de resultaten te zien zouden krijgen, dient echter uitgesteld te worden wegens corona.
Voorlopig kunnen we toch spreken van een succes. Uiteraard is het project nog niet helemaal afgelopen en wordt er nog gewacht op definitieve cijfers. Zeker het aantal effectieve ingrepen zal van belang zijn.
Er werd ook ingezet op de secundaire scholen. Uit een proefproject in Sint-Amands blijkt dit een succes te zijn. SUI en Hagelstein werden aangeschreven door IGEMO en gebeld door de projectleider. Hagestein besliste daarop om mee in het project te stappen. Binnenkort zullen alle leerlingen van de 3e graad STEM (ruim 80) via IGEMO 4 uren theorie, 2 uren praktijk en 2 uren feedback krijgen. Zo krijgen de leerlingen onder meer les over het belang van isoleren en kunnen ze dit met een warmtecamera ook op het terrein waarnemen.
Burgemeesterconvenant 2030:
Het project is met een jaar vertraging opgestart en beslaat ondertussen ook het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Dit is een Vlaams project waarbij gemeenten subsidie krijgen om onder andere in te zetten op de doelstellingen van het Burgemeestersconvenant.
Er werd een externe stuurgroep samengesteld met burgers uit verschillende sectoren. Deze kwam ondertussen 3x samen en tal van ideeën kwamen uit de bus waarmee onze gemeente aan de slag zou kunnen.
Na weerom vertraging door het vertrek van de projectleider binnen IGEMO, werd ook een interne stuurgroep over de verschillende diensten heen opgericht te worden. Zij komen binnenkort voor de eerste keer samen om het project uit te leggen en van gedachten te wisselen. In 2022 moet er tot een klimaatactieplan gekomen worden.
Er zal een website voorzien worden door IGEMO die zal geïntegreerd worden in de gemeentelijke website. Op deze website kunnen burgers acties opvolgen en zich aansluiten. Anja Houtmeyers volgt de technische kant van deze website op, de inhoudelijk kant zal Joanna verder opnemen.
Het project zit terug op de rails en is lopende.
2Impresz:
2Impresz werd toegelicht op de raadscommisie. Het project had veel succes zowel in SUI als in Hagelstein. Hagelstein is begin maart 2020 zelfs naar Denemarken gereisd voor de EU conferentie aangaande deze projecten om jammer genoeg onmiddellijk rechtsomkeer te moeten maken wegens de lockdown. Het project werd onderbroken door corona. Zowel de school als IGEMO waren vragende partij om het project terug op te starten, echter door de aanhoudende problemen omwille van corona werd dit nog niet gedaan. Er zal nog bekeken worden of hiermee verder gegaan kan worden. Ondertussen is in Hagelstein wel al het project rond thermoscanning gestart.
Samenaankoop regentonnen:
Er werden 38 regentonnen en 26 vulautomaten besteld tijdens de eerste bestelronde.
Tijdens de tweede bestelronde in september werden slechts 6 regentonnen en 3 vulautomaten besteld.
Het is geen overdonderend succes, echter zullen veel inwoners de laatste (droge) jaren op eigen initiatief al een regenton gekocht hebben.
Potentieelscans gemeentelijke gebouwen:
Er werd beslist om in te gaan op het aanbod van VEB in samenwerking met VIPA om gratis energiescans te laten nemen van onze BKO's. Alle andere zorginstellingen in onze gemeente werden tevens via brief op de hoogte gebracht van dit aanbod.
Ook is er budget om school Octopus en school GLOC te onderwerpen aan dergelijke energiescan. Met de voorziene budgetten in 2023 in het achterhoofd, kan deze scan een goede richting geven welke renovatiewerken het eerst opgenomen dienen te worden.
De energiescans werden ondertussen uitgevoerd en de bevindingen en mogelijk maatregelen werden meegedeeld aan dienst openbare werken (Niko en Benjamin). Zij volgen dit verder op.
Internationale Solidariteit:
Het eerste succes van de expertengroep Fairtrade is een feit: (H)eerlijk Katelijne was een gezellige markt (10/10) met vele tevreden bezoekers, een gezellige sfeer en standhouders die vragen om een jaarlijkse herhaling. De locatie bleek zeker een pluspunt te zijn. De parking stond al aan het begin van het evenement vol en er ontstond spontaan een geïmproviseerde fietsenstalling in het gras. De kinderen speelden met de steltenloper, de muziek gaf een gezellige sfeer en de foto's spreken voor zich. Natuurlijk noteerden wij een aantal werkpunten voor een eventuele volgende editie en we planden al een vergadering om een gedragen actieplan uit te schrijven voor 2022 waarbij we rekening houden met de vereisten van het label: Fairtradegemeente.
Bibliotheek en vorming:
Klimaan deed een voorstel om een informatie-avond te organiseren rond zonnepanelen. Hun project zonnewijzer biedt aan burgers persoonlijk op maat advies aan, gratis aan huis geleverd. Deze sensibilisatie kunnen wij alleen maar toejuichen nu zonnepanelen in populariteit afnemen door het stoppen van de terug draaiende teller.
Samen met Ivarem is een sensibilisatiecampagne opgestart tegen sluikstoken/luchtvervuiling: 'Het Veilig Vuur Verhaal'. De actie krijgt steeds meer vorm, het persmoment is 2/12 georganiseerd in Sint-Katelijne-Waver samen met Ivarem en een vuuracrobaat.
Korte keten:
Twee vliegen in 1 eerlijke klap: omdat Fairtrade tegenwoordig ook eerlijke lokale handel omvat, schoten wij met onze fairtrade markt ook in de roos van de lokale handel: verschillende lokale handelaars kregen de kans om hun lokale en duurzame producten in de kijker te zetten. Met Velt werd contact genomen om te kijken wat we in 2022 kunnen doen rond samen koken, samen eten.
Zonnepanelen:
Met de subsidies die voorhanden zijn en het goede voorbeeld van de school Dijkstein in het achterhoofd, werken we verder aan de projecten om zonnepanelen te plaatsen op gemeentelijke daken. De concessie van Dijkstein werd goedgekeurd.
De zonnepanelen op het dak van de gemeentelijke werkplaats zijn een feit en het eerste deel van de subsidies werd opgevraagd. In samenwerking met openbare werken zal het tweede deel van de subsidie in 2022 worden opgevraagd.
In 2022 zullen we ook kijken of zonnepanelen op een tweede gemeentelijk dak realiseerbaar en wenselijk zijn: Klimaan kijkt naar de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen op het dak van de sporthal Bruultjeshoek. Zij bekijken aan de hand van de energiefacturen of zij een interessante stroomprijs kunnen bieden om samen dit project uit te werken in 2022.