Schepen
Joris De Pauw

We streven naar een aangename woonomgeving met aandacht voor voldoende groene ruimtes door het verfraaien en vergroenen van onze parken, bossen en buitenruimtes en dit in samenwerking met Regionaal Landschap Rivierenland (RLRL) onze eigen inwoners en andere actoren. Een parkbeheerplan voor het Borgersteinpark wordt opgemaakt en uitgevoerd. De acties opgenomen in de verschillende park- en bosbeheerplannen (domein Roosendael, Pannevarenbos, Sint-Michielsdomein) worden uitgevoerd.



Toelichting

R

Kwaliteit

Pannevarenbos:

Er werd een startvergadering gehouden (21 februari 2022) om de volgorde van de éénmalige werken beschreven in het  natuurbeheerplan te bespreken. Op dit ogenblik worden voor de eerste stappen reeds offertes opgevraagd maar een duidelijke planning moet nog gemaakt worden.

Er werd reeds prikkeldraad verwijderd rondom het bos omdat we er zelf reeën hebben gespot die zich hieraan zouden kunnen verwonden.

Er wordt met de jeugdconsulent en Regionaal Landschap Rivierenland afgestemd rond de inkleding van het speelbos en er wordt onderzocht of dit kan via een participatietraject. Deze fase heeft door tijdsgebrek ook vertraging opgelopen. 

Bos Verloren Hoek:

Het natuurbeheerplan deel 1-5 werd gefinaliseerd en goedgekeurd door het colelge

Deel 2 tot en met 5 van het natuurbeheerplan werden ter goedkeuring ingediend bij het Agentschap Natuur en Bos.

Het openbaar onderzoek liep tussen 11 maart en 10 april 2022. Het enige bezwaar dat ingediend werd vanwege het Departement Landbouw en Visserij werd niet weerhouden.

De consultatienota werd opgemaakt en zal na goedkeuring van het college samen met het nieuwe ontwerp van het natuurbeheerplan.  

Na de goedkeuring van het natuurbeheerplan zullen de éénmalige beheerwerken gepland en uitgevoerd worden. Volgende winter (november 2022) zouden best de aanplantingen van de loofbomen gebeuren. Dit zou een participatiemoment worden met een viering voor het natuurontwikkelingsproject.

Groene long R6:

In het verleden werden enkele percelen hier reeds beplant in het kader van boscompensatie ( in 2014, 2018 en 2021). Verdere aanplantingen ter boscompensatie zijn reeds gepland. Een groot deel van het gebied zal dus uiteindelijk bebost worden. 

In het najaar van 2021 werden reeds maaiwerken gedaan om op een laagdrempelige wijze (via maaien) een wandelpad te voorzien tot aan de Liersesteenweg.

Enkele percelen liggen in landbouwgebied en het college moet hier nog finaal over beslissen of deze percelen terug moeten verkocht of geruild worden of mee mogen opgenomen worden in het natuurbeheerplan. De eigenaars van de percelen dichter aan de R6 waarmee men deze gronden oorspronkelijk wilde ruilen wilden daar niet op ingaan. De vraag zal gesteld worden op het college van 16 mei 2022. 

In mei-juni 2022 wordt de verkenningsnota gefinaliseerd en ter goedkeuring ingediend bij het ANB. Daarna zal gewerkt worden aan het natuurbeheerplan deel 1-5. Er zal rekening gehouden worden met eventuele verbindingsmogelijkheden in het kader van Stadbos Kauwendaal.

Landschapspark Waverwoud:

Het steenpuin naast het ruiterpad werd verwijderd  en nieuwe bomen werden aangeplant.

Er is gepland om nog  extra bomen aan te planten aan het Landschapspark Waverwoud.

Extra rustbanken en een picknickzone zullen nog voorzien worden. De picknickbank zal waarschijnlijk deze zijn die Natuurpunt aanbiedt, want deze ziet er het natuurlijkst uit. Andere natuurlijk ogende banken worden overwogen. 

O

Tijd

De projecten Bos Verloren Hoek en Pannevarenbos lopen sinds Januari 2022 volgens de planning. 

De éénmalige werken in Pannevarenbos zullen in 2022 worden uitgevoerd. 

Het natuuurbeheerplan voor Bos Verloren Hoek zal in 2022 worden goedgekeurd door het ANB en een deel van de éénmalige werken zullen in 2022 nog worden uitgevoerd.

Voor het Landschapspark Waverwoud zijn alle éénmalige werken, op het planten van enkele extra bomen na, uitgevoerd. De aanplantingen zullen in 2022 gebeuren. 

Er zal een verbinding gerealiseerd worden voor ruiters en wandelaars naar de Grensstraat.

G

Geld