Ons plan

We streven naar een aangename woonomgeving met aandacht voor voldoende groene ruimtes door het verfraaien en vergroenen van onze parken, bossen en buitenruimtes en dit in samenwerking met Regionaal Landschap Rivierenland (RLRL) onze eigen inwoners en andere actoren. Een parkbeheerplan voor het Borgersteinpark wordt opgemaakt en uitgevoerd. De acties opgenomen in de verschillende park- en bosbeheerplannen (domein Roosendael, Pannevarenbos, Sint-Michielsdomein) worden uitgevoerd.

Tijdpad & mijlpalen

G

Tijdpad & mijlpalen

Pannevarenbos:

  • Kwartaal 4 2022 tot en met kwartaal 3 2023: éénmalige beheerwerken worden uitgevoerd
  • Kwartaal 3 2023: inkleding van het speelbos - wordt met de jeugdconsulent en Regionaal Landschap Rivierenland afgestemd en er wordt onderzocht of dit kan via een participatietraject. 

Bos verloren hoek:

  • Kwartaal 4 2022: éénmalige werken terreinvoorbereiding;
  • Kwartaal 4 2022: éénmalige werken aanplantactie;
  • Kwartaal 3 2023: éénmalige werken inkleding en openstelling speelbos.

Groene gordel R6:

  • Kwartaal 3 2022: verkenningsnota wordt ingediend bij het Agentschap Natuur en Bos;
  • Kwartaal 4 2022: participatietraject;
  • Kwartaal 1 2023: indienen natuurbeheerplan deel 2-5 bij het Agentschap Natuur en Bos;
  • Kwartaal 1 2024: volledig goedgekeurd natuurbeheerplan.

Landschapspark Waverwoud:

  • Kwartaal 4 2022: éénmalige werken - picknickbank en infrastructuur paarden worden geplaatst;
  • Kwartaal 4 2022 en 2023: aanplanten van extra bomen - hierna zijn de éénmalige beheerwerken klaar;
  • Er zal een verbinding gerealiseerd worden voor ruiters en wandelaars naar de Grensstraat - timing intern nog af te stemmen.

Stand van zaken

O

Stand van zaken

Pannevarenbos:

Het natuurbeheerplan "Pannevarenbos" werd reeds goedgekeurd door het Agentschap Natuur en Bos op 6 oktober 2020.

Er werd op 21 februari 2022 een startvergadering gehouden om de volgorde van de éénmalige werken, beschreven in het natuurbeheerplan, te bespreken.

Tijdens de maanden mei-juli 2022 werden offertes opgevraagd voor de eerste grote werken, namelijk het creëren van een doorgang van minstens 3 meter breed van aan de Rozendaalweg tot aan de poel en het gebouw op het terrein. Deze eerste grote werken zijn voorzien in een vorstperiode van de winter 2022-2023.

Er werd reeds prikkeldraad verwijderd rondom het bos omdat reeën zich hieraan zouden kunnen verwonden.

Op 14 juli 2022 gebeurde er een veiligheidskap langs de Rozendaalweg, waarbij enkele grote bomen aan de noordzijde van het bos verwijderd werden. De poort is toen ook verwijderd.

Er wordt met de jeugdconsulent en Regionaal Landschap Rivierenland verder afgestemd rond de inkleding van het speelbos en er wordt onderzocht of dit kan via een participatietraject. Deze fase heeft vertraging opgelopen. Wanneer het bos iets toegankelijker is, d.w.z. na het creëren van de doorgang, het verwijderen van het huisje en de werken die aan de poel moeten gebeuren, kan dit best opnieuw opgenomen worden. Dit is gepland in kwartaal 2 en 3 2023.

Bos Verloren Hoek:

Het natuurbeheerplan deel 1-5 werd gefinaliseerd en goedgekeurd door het college

Deel 1 van het natuurbeheerplan, de verkenningsnota, werd op 11 december 2020 goedgekeurd door het Agentschap Natuur en Bos.

Het openbaar onderzoek voor deel 2-5 vond plaats tussen 11 maart en 10 april 2022. Het enige bezwaar dat ingediend werd vanwege het Departement Landbouw en Visserij werd niet weerhouden.

De consultatienota werd opgemaakt en samen met het nieuwe ontwerp van het natuurbeheerplan goedgekeurd door het college op 16 mei 2022.  

Deel 2-5 van het natuurbeheerplan werden op 1 juni 2022 goedgekeurd door het Agentschap Natuur en Bos.

De éénmalige beheerwerken zijn momenteel in planningsfase. In kwartaal 4 zullen de eerste grote werken plaatsvinden, namelijk de terreinvoorbereiding i.e. het verwijderen van extreem dichte bramen op bepaalde plaatsen, waarna de aanplantingen van de loofbomen zullen gebeuren. Dit zou een participatiemoment worden met een viering voor het natuurontwikkelingsproject. Ook het ruimen van de poelen zal in het vierde kwartaal van 2022 gebeuren. In het tweede en derde kwartaal van 2023 kunnen de andere éénmalige werken starten o.a. het inrichten van de speelzone en het maaien van de paden.

Groene long R6:

In het verleden werden enkele percelen langs de R6, tussen de fietstunnel onder de R6 en de Liersesteenweg, reeds beplant in het kader van boscompensatie (2014, 2018 en 2021). Verdere aanplantingen ter boscompensatie zijn reeds gepland. Een groot deel van het gebied zal dus uiteindelijk bebost worden. 

In het najaar van 2021 werden reeds maaiwerken gedaan om op een laagdrempelige wijze een wandelpad te voorzien tot aan de Liersesteenweg.

In het derde kwartaal van 2022 zal de verkenningsnota gefinaliseerd worden en ter goedkeuring ingediend worden bij het ANB. Daarna zal gewerkt worden aan het natuurbeheerplan deel 1-5. 

Na de opmaak van de verkenningsnota zal er een participatietraject opgestart worden om burgers te betrekken bij het project. Er zal ook rekening gehouden worden met eventuele verbindingsmogelijkheden naar bv. het stadsbos Kauwendaal en de oude spoorwegzate.

Het volledige natuurbeheerplan zal goedgekeurd worden in derde kwartaal of vierde kwartaal 2024. 

Landschapspark Waverwoud:

Het steenpuin naast het ruiterpad werd verwijderd en nieuwe bomen werden aangeplant.

In september 2022 zal een vergadering doorgaan met de verschillende actoren rond het landschapspark Waverwoud. Hier zullen de verdere geplande werken besproken worden o.a.:

  • aanplanten van extra bomen - winter van 2022 en 2023;
  • voorzien van rustbanken en een picknickzone - vierde kwartaal 2022. 

Wat kost het?

G

Wat kost het?

Al deze  (deel)projecten verlopen voorlopig nog steeds volgens het vooropgestelde budget.