Ons plan

We ontwikkelen de dienstverlening van de dienst Huis van het Kind die gericht is op kinderen en jongeren. We nemen de regierol rond kindbeleid verder in handen en werken samen met onze inwoners en maatschappelijk middenveld een lokaal netwerk Huis van het Kind uit.

Tijdpad & mijlpalen

G

Tijdpad & mijlpalen

•    Lokaal overleg kinderopvang 
  - Netwerk en overlegstructuur (jaarlijkse cyclus) – 2021 en kwartaal 1 en 2 2022 – uitgevoerd
  - Lokaal loket kinderopvang – voorbereiding – kwartaal 1 en 2 2022 - uitgevoerd
         - opstart – kwartaal 4 2022 – gepland
  - Opleiding levensreddend handelen – opgestart – kwartaal 4 2022 - uitgevoerd
•    Dienstverlening huis van het kind 
  - Samenwerking Groeipakket – uitwerking en uitvoering – uitgevoerd kwartaal 1 en 2 2022
  - Versterking samenwerking welzijnspartners  - uitwerking en voorbereiding kwartaal 4 2021 – kwartaal 1 en 2 2022 – in uitvoering
  - Versterking samenwerking opvoedingsondersteuning – kwartaal 1 en 2 2023 – gepland
  - Voorbereiding en uitwerking informatieve website – kwartaal 1, 2 en 3 2022 - uitgevoerd
•    Acties en projecten 
  - Ontwikkeling tuttenbrochure, luisterverhaal en tuttendorp – kwartaal 1, 2 en 3 2021 – uitgevoerd
 - Vormingen voor ouders, vormingen ‘veilig online’ – kwartaal 1 en 2 2021 - uitgevoerd

- Bewegingsdag voor peuters en kleuters - kwartaal 2 2022- uitgevoerd

•    Netwerk en ontmoeting 

- Ontmoetingsmomenten netwerkpartners huis van het kind – kwartaal 1 en 3 2021 – uitgevoerd

Stand van zaken

G

Stand van zaken

Lokaal overleg kinderopvang 

  • Netwerk en overlegstructuur (jaarlijkse cyclus) – 2021 en kwartaal 1 en 2 2022 – uitgevoerd

Drie keer per jaar komen de aanbieders kinderopvang samen voor overleg en afstemming. In kwartaal 1 en 2 van 2021 werd in het kader van de bijkomende subsidies inkomenstarief vanuit het agentschap opgroeien in samenwerking met het lokaal overleg kinderopvang een lokale adviesprocedure uitgewerkt. Op basis van deze procedure dienden drie opvanginitiatieven een aanvraag in voor bijkomende subsidiëring. Verder werd er in 2021 veel aandacht besteed aan het opvolgen van het coronabeleid en de impact va de coronaregels op de werking van de kinderopvanginitiatieven. In 2022 lag de nadruk vooral op de opstart van het lokaal loket kinderopvang 

  • Lokaal loket kinderopvang – voorbereiding – kwartaal 4 2021, 1 en 2 2022 - uitgevoerd
            -  opstart – kwartaal 4 2022 en kwartaal 1 2023 – gepland

Een lokaal loket kinderopvang is een neutraal informatie- en ondersteuningspunt voor ouders die op zoek zijn naar kinderopvang. Het loket is een samenwerking tussen organisaties die kinderopvang aanbieden en organisatie die ouders ondersteunen in het vinden van kinderopvang. Door een lokaal loket kinderopvang wordt de zoektocht van ouders naar kinderopvang eenvoudiger. Zij kunnen zich richten tot één infopunt en actief toegeleid worden naar beschikbare en geschikte opvangplaatsen. Tegen eind 2023 is elke gemeente verplicht een lokaal loket kinderopvang uit te bouwen. 

Voor de opstart van het lokaal loket kinderopvang werd er einde 2021 onderzoek gedaan naar verschillende aanbieders van ondersteunende software. Ook werden er verschillende gesprekken gevoerd met andere lokale besturen naar ervaringen met verschillende aanbieders. 
Gelijktijdig aan het onderzoek bij de verschillende lokale besturen werd er op het lokaal overleg met de opvanginitiatieven een toelichting gegeven over de werking e meerwaarde van een lokaal loket door de intersectoraal medewerker van het agentschap Opgroeien. Na analyse werd er gekozen om Opvang.Vlaanderen als software aanbieder voor te stellen aan de opvanginitiatieven tijdens een volgend overleg. Hier werd er gekozen om met Opvang.Vlaanderen samen te werken. De keuze werd gebaseerd op gebruiksgemak voor het loket alsook voor de ouders en initiatieven. 

Er werd een aanvraag ingediend bij het Agentschap Opgroeien voor het verkrijgen van subsidies. De kostprijs voor het software pakket is gelijk aan de subsidie uitgereikt door de Vlaamse overheid. 

Om de initiatieven te ondersteunen boden we aan elk initiatief een fotoreportage aan van 1 uur om op een professionele manier de opvang in beeld te brengen binnen de nieuwe software. De reportages vonden plaats op 18 en 19 juli 2022.

In het najaar van 2022 volgt de verdere concretisering van de opstart. 

  • Opleiding levensreddend handelen – opgestart – kwartaal 4 2022 - uitgevoerd

Omdat alle kinderopvanginitiatieven moeten garanderen dat hun personeelsleden de opleiding levensreddend handelen volgen en het bijbehorend attest behalen werd vanuit de gemeente beslist om deze opleiding te organiseren en bekostigen voor enerzijds het eigen personeel van de buitenschoolse kinderopvang (die aan dezelfde verplichting moeten voldoen) en anderzijds de personeelsleden va de kinderopvanginitiatieven in de gemeente die deze opleiding nog niet eerder volgden. Zo werd op 22 en 24 november 2021 de opleiding georganiseerd voor 28 deelnemers.

Dienstverlening huis van het kind

  • Samenwerking Groeipakket – uitwerking en uitvoering – uitgevoerd kwartaal 1 en 2 2022

Sinds begin 2022 heeft huis van het kind heeft een samenwerking met de vijf Vlaamse uitbetalingsinstanties van het groeipakket. Door deze samenwerking kunnen gezinnen in de gemeente op een laagdrempelige manier gebruik maken van de professionele diensten van deze actoren. In samenwerking organiseren zij zitdagen in het gemeentehuis om gezinnen met vragen of problemen in hun dossiers groeipakket professioneel verder te helpen. Deze dienstverlening is ook toegankelijk voor intermediairen (maatschappelijk werkers sociale dienst, medewerkers huis van het kind, kind en gezin, scholen....). 

  • Versterking samenwerking welzijnspartners  - uitwerking en voorbereiding kwartaal 4 2021 – kwartaal 1 en 2 2022 – in uitvoering

Bijkomende welzijnspartners werden opgenomen in het netwerk huis van het kind. 1 gezin 1 plan werd als rechtstreeks toegankelijke jeugdhulppartner voor onze regio aan het netwerk toegevoegd. Ook het project ‘Op Komst’, een deelproject van het CAW gericht op kwetsbare zwangeren werd aan het netwerk toegevoegd.

  • Versterking samenwerking opvoedingsondersteuning – kwartaal 1 en 2 2023 – gepland
     
  • Voorbereiding en uitwerking informatieve website – kwartaal 1, 2 en 3 2022 -uitgevoerd

In samenwerking met de communicatiedienst werden stappen gezet om een eigen website huis van het kind te ontwikkelen. De bestaande website omschrijft enkel het eigen aanbod van de dienst huis van het kind. Om tegemoet te komen aan de bredere informatieve en opvoedingsondersteuning opdracht werd een uitgebreide informatieve website ontwikkeld. De website is gericht op (aanstaande) ouders en opgebouwd volgens leeftijdscategorie van het kind. Binnen die leeftijdscategorie krijgen ouders dan een heel uitgebreide waaier van informatie (van onderwijs, kinderopvang, over opvoedingsthema’s, veel voorkomende vragen en concrete uitdagingen die eigen zijn aan die leeftijd). Met de nieuwe website worden ouders veel uitgebreider geïnformeerd over tal van opvoedingsthema’s maar worden ze ook concreet doorverwezen naar gespecialiseerde organisaties en hulpverlening die in de regio beschikbaar zijn. De website werd op 16/8/22 gelanceerd met een brede communicatiecampagne. 

Acties en projecten 

  • Ontwikkeling tuttenbrochure, luisterverhaal en tuttendorp – kwartaal 1, 2 en 3 2021 – uitgevoerd

De tuthuisjes en het tuttendorp werden aangelegd in een aangenaam groen kader op een deel van het speelterrein achter het gemeentehuis. Deze zone werd specifiek voor de allerkleinsten ingericht. De tuthuisjes vormen de blikvangers van het dorpje en worden aangevuld met doe- en speelborden voor peuters en kleuters. We ontwikkelden in samenwerking met experten uit de gemeente (tandarts en logopediste) en op basis van pedagogische literatuur een hoofdstuk op de website van het huis van het kind met tips voor ouders bij het afbouwen van het tutgebruik. Verder ontwikkelden we een doe-brochure voor ouders en kinderen om op een speelse manier het afscheid van het tutje voor te bereiden. We werkten aan een tutverhaal dat ook werd ingelezen door een verteller en beluisterd kan worden op de website.

  • Vormingen voor ouders, vormingen ‘veilig online’ – kwartaal 1 en 2 2021 - uitgevoerd

In de maart 2021 realiseerden we in samenwerking met Gezinsbond O.L.V.-Waver, de bibliotheek en Childfocus online vormingssessies 'Veilig online' voor ouders met kinderen en tieners over veilig omgaan met sociale media. Aangezien de voorziene online vormingssessie op een mum van tijd volzet was werden twee extra sessies georganiseerd. Zo gingen op 24 en 25 maart en op 8 april sessies door met in totaal 43 deelnemers.

  • Bewegingsdag voor peuters en kleuters - kwartaal 2 2022 - uitgevoerd

Veel ouders van jonge kinderen hebben nood aan een toegankelijk activiteitenaanbod voor de allerkleinsten. Voor deze doelgroep bestaan er nog weinig hobby's of mogelijkheden voor bewegingsactiviteiten. Door het opzetten van een beweegdag (7/5) vanuit het huis van het kind kwamen we aan deze noden tegemoet. De deelnemers maakten kennis met lokale aanbieders aan bewegingsactiviteiten voor de allerkleinsten. Er was ook uitgebreide informatie over mogelijke laagdrempelige en gratis bewegingsactiviteiten in de gemeente. Verder werd er ook algemene informatie aangeboden rond bewegingsopvoeding voor de allerkleinsten. 

Netwerk en ontmoeting 

  • Ontmoetingsmomenten netwerkpartners huis van het kind – kwartaal 1 en 3 2021 – uitgevoerd, kwartaal 2 2022 - uitgevoerd

In 2021 gingen twee netwerkvergaderingen door. Een eerste vergadering (23/2 met 34 deelnemers) focuste op de thema’s kinderarmoede, kwetsbare zwangeren en op de bijkomende subsidies inkomenstarief (agentschap opgroeien). Op de tweede netwerkvergadering (21/9) was er een toelichting over de schooltoelage vanuit het groeipakket en een introductie over het decreet BOA met de focus op een good practice uit de gemeente Bornem. 
In 2022 (2/5) organiseerden we een eerste stuurgroepvergadering waarbij de kernpartners uit het netwerk huis van het kind mee richting geven aan de toekomst van het netwerk en suggesties en adviezen formuleerden. 

Wat kost het?

G

Wat kost het?

2021: Vanuit het agentschap Opgroeien ontvangen we een subsidies voor het uitbouwen van het netwerk huis van het kind. Deze subsidie is jaarlijks rond de 7000 euro. Van het voorziene budget van 7573.24 euro werd 1306.23 euro besteed. 

2022: Vanuit het voorziene budget van 7857.22 euro (subsidie) werd tot nog toe 1076.87 euro besteed.